top of page

4 todella hyvää syytä syödä kauraa / 4 goda skäl att äta havre


4 todella hyvää syytä syödä kauraa – hellii vatsaa ja myös painonhallinta voi helpottua

Hiljattain Iltasanomissa julkaistussa artikkelissa kerrotaan miksi kauraa kannattaa syödä. Harvalla ruoka-aineella on neljää hyväksyttyä terveysväitettä, sanoo molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg Turun yliopiston biokemian laitokselta. Kauralla on.

Tutkitusti kaura vaikuttaa suotuisasti kolesteroliin kahdella tapaa, verensokeriin sekä suoliston toimintaan.

Täysjyväviljat ovat tunnetusti terveydelle edullisia, ja kaura on lähes aina täysjyvää. Täysjyväviljojen suotuisat vaikutukset liittyvät siihen, että niissä on paljon kuitua. Kauran kuidusta poikkeuksellista tekee se, että suuri osa siitä on vesiliukoista beetaglukaania, jolla on erityisiä terveysvaikutuksia. Kauran lisäksi beetaglukaania on myös ohrassa, mutta vehnässä ja rukiissa sitä ei ole.

Seuraavat 4 syytä puhuvat kauran puolesta:

1. Kolesteroli pysyy paremmin kurissa

Kaksi kauran hyväksytyistä terveysväitteistä koskee kolesterolia: kaura edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, ja sen sisältämä beetaglukaani alentaa kolesterolia. Beetaglukaani vaikuttaa haitalliseen LDL-kolesteroliin, koska se muodostaa veden kanssa geelin, joka estää kolesterolin imeytymistä elimistöön.

Korkea kolesterolitaso on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.– Säännöllinen kauran käyttö auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitautia osana tasapainoista ruokavaliota ja elämäntapaa, Kaisa Linderborg sanoo.

2. Verensokeri pysyy tasaisempana

Kolmannen hyväksytyn terveysväittämän mukaan kauran beetaglukaani auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden eli sokeritason kohoamista aterian yhteydessä. Vaikutus perustuu siihen, että beetaglukaani hidastaa mahan tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä suolessa.

Verensokerin nopeat nousut ja laskut, joita seuraa esimerkiksi suurista määristä sokeria tai muuta kuituköyhää hiilihydraattia, vaikuttavat vireystilaan ja aiheuttavat väsymystä. Verensokeripiikit ovat myös rasite elimistölle.

3. Suolisto hyötyy kauran kuidusta

Neljäs terveysväittämä koskee suolistoa. Sen mukaan kauran kuitu lisää ulostemassaa. Tämä parantaa vatsan toimintaa, mikä on suoliston hyvinvoinnille tärkeää.

Muista viljoista eroavan ravintoainekoostumuksensa ansiosta kaura myös sopii monelle herkkävatsaiselle, jolle esimerkiksi ruis ja vehnä aiheuttavat oireita.

4. Painonhallinta voi olla helpompaa

Kauran beetaglukaani saattaa olla hyödyksi myös painonhallinnassa.– On viitteitä siitä, että tasainen verensokeri lisää kylläisyydentunnetta paremmin kuin nopeasti korkealle nousevat ja laskevat veren sokeritasot. Suoraa yhteyttä painonhallintaan ei ole kuitenkaan terveysväitteen tasolle todistettu, Linderborg kertoo.

Kauratuotteiden valikoima on monipuolistunut viime aikoina valtavasti. Kun aiemmin kaurapuuro oli monelle luontevin tapa käyttää kauraa, nykyään leipähyllyissä on useita erilaisia kauraleipiä ja kaurasta tehdään esimerkiksi proteiinivalmisteita, kuten nyhtökauraa. Tuorepuurosta on tullut monen suosikki perinteisen puuron sijaan, ja yhä useampi lorauttaa kahviin maidon sijaan kaurajuomaa.

4 goda skäl att äta havre – är bra för magen och kan underlätta viktkontroll

I en artikel som nyligen publicerats i Iltasanomat redogörs det för varför det är bra att äta havre. Få födoämnen har fyra godkända hälsopåståenden, säger professorn för molekylär livsmedelsvetenskap vid Turun Yliopistos biokemiska institution Kaisa Lindeborg. Men havre har det! Enligt forskningsresultat påverkar havren kolesterolen på två sätt, samt också blodsockret och tarmfunktionen.

Fullkornsprodukter är som känt bra för hälsan, och havren är nästan alltid fullkorn. Fullkornsprodukternas gynnsamma inverkan beror på att de innehåller mycket fiber. Speciellt för havrens fiber är, att den till största delen är vattenlöslig betaglukan, som har speciella hälsoeffekter. Förutom i havre finns det också betaglukan i korn, men däremot inte i vete eller råg.

De följande fyra orsakerna talar för att använda havre:

1.Kolesterolen hålls bättre under kontroll

Två av de godkända hälsoeffekterna som hänför sig till havren gäller kolesterol: havren hjälper blodets kolesterolhalt att stanna på normal nivå, och betaglukanen sänker även kolesterolhalten. Betaglukanen inverkar på den skadliga LDL-kolesterolen, genom att den tillsammans med vatten bildar en gel, som hindrar kolesterolen från att upptas i kroppen.

En hög kolesterolnivå är en av riskfaktorerna gällande hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att regelbundet äta havre samt att för övrigt äta och leva balanserat, kan man minska risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.

2.Blodsockret hålls jämnare

Enligt det tredje för havren godkända hälsopåståendet, hjälper havrens belaglukan att minska blodets glukoshalt, eller det att sockerhalten stiger i samband med måltiden. Inverkan beror på att betaglukanen gör att magen töms, samt att näringsämnena sugs upp i tarmen, långsammare.

Snabba förändringar i blodsockernivån, förorsakad av socker eller fiberfattiga kolhydrater, inverkar tröttande på oss. Blodsockertopparna är också en belastning för kroppen.

3.Havrens fiber är till nytta för tarmarna

Det fjärde hälsopåståendet gäller tarmarna. Enligt detta ökar havrens fiber avföringsmängden. Detta förbättrar magens funktion, vilket är viktigt för tarmarnas hälsa. Havrens konsistens lämpar sig även för många med känslig mage, i motsats till vete och råg. Havren är också glutenfri.

4.Viktkontrollen kan vara lättare

Havrens betaglukan är eventuellt också till nytta gällande viktkontroll. Det finns sådant som antyder på att en jämn blodsockernivå gör att vi lättare får en känsla av mättnad, än då blodsockernivån stiger och sjunker snabbt. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att detta kan godkännas som ett hälsopåstående, säger Lindeborg.

Utbudet på havreprodukter har på senare tid blivit mycket mångsidigt. Då havregröten tidigare var det vanligaste sättet att äta havre på, finns det i dag många olika slag av havrebröd samt proteinrika havreprodukter som används i stället för mjölk och kött. I stället för traditionell gröt äter mången så kallad färsk gröt och allt fler tillsätter havremjölk i kaffet.

.

BLOGIARKISTO /

BLOGGARKIV

UUSIMMAT KIRJOITUKSET /

DE NYASTE INLÄGGEN

SEURAA MINUA /

FÖLJ MIG:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
bottom of page