Näitä ruokatarvikkeita tulemme ostamaan tulevana vuonna – 5 trendiä / Så kommer våra matvanor se ut
Näitä ruokatarvikkeita tulemme ostamaan tulevana vuonna – 5 trendiä
Tässä blogissa viittaan artikkeliin, joka julkaistiin syyskuussa ruotsalaisessa lehdessä Allt om Mat. Artikkelin mukaan tullaan lisäämään sieniä kahviin sekä syömään Ruotsissa kasvatettua wasabi:tä. Ilmastokompensaatiot tulevat entistä tärkeimmiksi ja lisäksi tulemme ruoanlaitossamme käyttämään ihan uudenlaisia vihanneksia. Näiden ilmiöiden perusteella löydämme niitä ruokatrendejä, jotka tulevat näkymään vuonna 2020.
Useampien mittareiden mukaan olemme kuluttajina tulleet entistä ilmastotietoisimmiksi. Tämä näkyy myös ruoankulutuksessamme. Jo kuudentoista vuoden ajan Food and Friends on koonnut ruokaan liittyviä trendejä, jotka perustuvat ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Tänä vuonna teemana on kuluttajien tietoisuus, sekä yhteiskuntaan vaikuttaminen tietoisen valintojen ja vaatimusten avulla.
Viisi mielenkiintoista trendiä vuotta 2020 ajatellen näyttävät tältä:
1. Korvaa liha sienillä
Raportin mukaan tulemme ruoassamme näkemään yhä enemmän sieniä tulevaisuudessa. Sienet ovat täynnä ravintoa ja soveltuvat erinomaisesti korvamaan lihaa, varsinkin nyt kun enenevässä määrin siirrytään kasvisruokavalioon. Sieniä käytetään jo perusraaka-aineena useimmissa aasialaisissa keittiöissä. Valmistautukaa siihen että sieniä tullaan näkemään kaikissa muodoissa, jopa kahviin lisättynä!
2. Osta lähiruokaa
Lähellä tuotettu ruoka tulee entistä tärkeämmäksi sekä kuluttajille että tuottajille. Ostamalla lähiruokaa tuemme sekä ilmastoa että kotimaisia tuottajiamme. Jo nyt ruotsalaiset viljelijät kokeilevat uusien, perinteisesti ei ruotsalaisten, kasvien viljelemistä. Muun muassa löytyy jo gotlantilaista durumvehnää. Ennustetaan että tulevaisuudessa Ruotsissa tullaan viljelemään myös quinoaa, bataattia ja wasabita.
3. Syö enemmän pähkinöitä ja siemeniä
Viime vuosien aikana sekä pähkinöiden että siementen myynti on kasvanut. Trendikatsauksen mukaan tulemme vuoteen 2050 viisinkertaistamaan näiden kulutusta. Tämä tarkoittaa sitä että pähkinät ja siemenet tulevat olemaan paljon enemmän kuin naposteluruokaa. Tulevaisuudessa tulemme esimerkiksi käyttämään muita vaihtoehtoja leviän päällisenä, kuin pelkkää maapähkinävoita.
4.Tutustu uusiin vihanneksiin
Nyt kun moni vähentää lihan kulutustaan ilmastosyistä, on aika tutustua uusiin vihanneksiin. Muutamia vihanneksia, jota ennustetaan yleistyvän ovat mm; maniokki, celtuce, jicama, japanilainen bataatti ja merilevä.
5. Syö enemmän aasialaisesta keittiöstä
Trendikkäintä syömistä juuri nyt on syödä aasialaista ruokaa. Syödään japanilaista curryä tai bingseja, jotka ovat kiinalaisia pannukakkuja. Ei pidä myöskään unohtaa Taiwania, jonka ruokakulttuuri on aivan fantastinen. Taiwanilainen tee voi sisältää juustoa tai voit syödä ”steamed rice roll”eja, siis toisenlainen versio kevätrullista.
Edellä mainituista trendeistä voidaan kyllä todeta lähiruokatrendin olevan varsinainen megatrendi. Trendi tukee sekä ilmastonäkökohtia, että tuoreus- ja laatunäkökohtia. Samalla tuottajahinnoista ja kotimaisten tuottajien taloudellisesta ahdingosta on puhuttu paljon. Näistä asioista on syytä keskustella avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta tulevaisuudessakin voidaan turvata lähellä tuotettujen elintarvikkeiden saannin.
Så kommer våra matvanor se ut nästa år – 5 trender
Denna blogg refererar jag till en artikel publicerad i september i den svenska tidningen Allt om Mat. Enligt artikeln kommer vi att ha svamp i kaffe och äta wasabi som är odlad i Sverige. Klimatkompensation kommer också att bli ännu viktigare, och vi kommer att använda nya grönsaker i vår matlagning. Så tror man att några av mattrenderna kommer se ut 2020.
Enligt många mätare har vi konsumenter blivit mera miljömedvetna. Detta syns även i vår matkonsumtion. För 16:e året i rad har Food and Friends tagit fram en trendspaning inför 2020 som speglar aktualiteter i samhället med utgångspunkt i maten. Temat för i år är medvetenhet bland konsumenter att förändra samhället genom medvetna val och krav.
De 5 spännande mattrendera 2020 är följande:
1. Ersätt kött med svamp
Enligt rapporten kommer vi se mer av svampen framöver. Svampen är full med näring och är utmärkt att ersätta köttet med nu när vi alltmera går över till ett mer vegetariskt ätande. Många asiatiska kök använder redan svampen som en basingrediens. Förvänta er svamp i alla former, till och med i kaffe!
2. Köp lokalproducerat
Lokalproducerad mat blir allt viktigare hos både konsumenter och bönder. Att handla på det sättet främjar både klimatet och våra egna bönder. Redan nu experimenterar de svenska bönderna med grödor som vanligtvis inte ses som svenska, till exempel pasta av gotländskt durumvete. Det förutspås att vi i framtiden kommer kunna handla quinoa, sötpotatis och wasabi från Sverige.
3. Ät mer nötter och frön
De senaste åren har både nötter och frön ökat i försäljning. Enligt trendrapporten kommer vi femdubbla vår nötkonsumtion fram till år 2050. För att det ska bli verklighet kommer vi behöva se på nötter och frön som någonting annat än bara snacks. I framtiden kommer vi till exempel använda mer än bara jordnötssmör och tahini som smörgåspålägg.
4 .Utforska nya grönsaker
När vi nu måste dra ner på köttet på grund av klimatet, är det dags att utforska nya råvaror. Några grönsaker som förutspås att vi kommer börja använda i vår matlagning är bland annat kassava, celtuce, jicama, japansk sötpotatis och sjögräs.
5. Ät mer ur det asiatiska köket
Det trendigaste du kan göra i matväg just nu är att äta asiatiskt. Frossa i japansk curry eller bings som är kinesiska pannkakor. Man får heller inte glömma Taiwan som har en fantastisk matkultur. Enligt den kan du dricka te med ost i och äta den trendiga maträtten steamed rice, roll som är en roligare variant av vårrullar.
Av dessa trender kan man nog konstatera att närproducerade råvaror är något av en megatrend.
Det stöder såväl miljöaspekter, samt aspekter som färskhet och kvalitet. Det har samtidigt talats mycket om producentpriserna och den inhemska livsmedelsproduktionens lönsamhet. För att försäkra oss om att vi även i framtiden har möjlighet att köpa närproducerat, bör vi ha en öppen och transparent diskussion gällande dessa frågor.