top of page

Trendikästä juuri nyt: Mitä esimerkiksi klimataari valitsee? / Trendigt just nu: Vad äter till exemp

Trendikästä juuri nyt: Mitä esimerkiksi klimataari valitsee?

Tammikuun Glorian Ruoka & Viinissä tutustutaan ajankohtaisiin ruokatrendeihin. Artikkelin mukaan trendikäs lisää tänä vuonna mm sieniä lautasella, tutustuu perulaiseen ruokaan ja vähentää lihan syöntiä. Artikkelissa listataan 5 tärkeintä trendiä.

1. KLIMATAARIN DIEETTI

Klimataari noudattaa ruokavaliota, jonka tärkein tarkoitus on pysäyttää ilmastonmuutos. Ilmastotietoinen ruokailu on saanut jalansijaa niin kansainvälisellä näyttämöllä, kuin suomalaisessa ravintolatarjonnassakin. Kestävän kehityksen ja ilmastotietoisuuden aallon harjalla ratsastavat mm maailmankuulu kööpenhaminalainen ravintola Noma ja newyorkilainen Blue Hill sekä helsinkiläiset Ravintola Nolla ja Loop.

Luomusta ruokahävikkiin ja muovisotaan, ilmastonmuutos on kasvisruoan ohella aikamme isoimpia ja pitkäkestoisimpia trendejä. Vuonna 2019 klimataari vähentää erityisesti punaisen lihan kulutusta ja suosii kotimaisia kasviksia sekä kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa.

2. LUOLAMIESGRILLAUS

Alkukantaisin on nyt trendikkäin. San Fransiscon tähtiravintola Saisonista länsinaapuriimme Tukholman Ekstedtiin, ravintola-alan huiput ovat palanneet osittain ajassa taaksepäin. Ruoan kypsentäminen avotulella tuo annoksiin hiiltyneisyyttä, syvää savun makua ja rakennetta, jota ei pääse kokemaan pysymällä pelkästään turvallisen induktiolieden äärellä.

Maailmalla leviävä ruokatrendi hyödyntää kaikkea ketjuista, vaijereihin ja kitarankieliin. Lampaanreisi, kaalinpää tai mitä nyt kulloinkin grillataan, kypsyy avotulella vaijeriin ripustettuna. Ronski grillaustyyli on suosiossa etenkin Yhdysvalloissa. Myös Jamie Oliver on levittänyt luolamiesgrillauksen ilosanomaa.

3. SIENET OVAT UUSI LIHA

Umamia eli yhtä viidestä perusmausta kuvaillaan usein suolaisen ja täyteläisen lisäksi lihaisaksi mauksi. Umamia löytää mm. parmesaanista, merilevästä ja lihasta. Suomen metsät ovat erästä umamista herkkua pullollaan - nimittäin sieniä.

Nyt sieniä käsitellään kuin lihaa. On sieniburgeria, grillivartaita ja isoja, paistettuja sienipihvejä. Tämä ei ole yllätys, sillä monet kypsennetyt sienet omaavat lihaisan maun lisäksi lihaisan koostumuksenkin. Eksoottisemmatkin sienet, kuten enokisienet ja shimejit ovat nyt löytäneet tiensä Suomeen.

4. PERU-TRENDI KUPLII

Perusta on tullut Etelä-Amerikan ykkösruokakohde. Eräs maailman biodiversiteetiltään monimuotoisin maa houkuttaa herkuttelijoita ympäri maailman. Ravintolat kuten Central, japanilais-perulainen Maido ja legendaarinen Astrid & Gaston kipuavat vuosi vuodelta korkeammalle maailman parhaiden ravintoloiden listalla.

Perulainen keittiö on monipuolista niin raaka-aineiden, kuin valmistusmenetelmien osalta. Piscoa sekä muita Andien ja Amazonin herkkuja on jo pidemmän aikaa löytänyt mm. Berliinistä, mutta myös Suomesta. Helsinkiin avautui viime syksynä Cevicheria, joka tarjoaa kenties Perun tunnetuinta ruokaa, raa'asta kalasta tehtyä cevicheä.

5. PIZZASTA PASTAAN

Napolilainen pizzavallankumous valtasi Suomen pari vuotta sitten ja maailmanluokan pizzan löytäminen on varsinkin Helsingissä nykyään helppoa. Pizza-aallon jatkona ruokamaailman huomio kiinnittyy pastaan. Helsinkiläisravintoloissa gnoccheista on tullut jo villitys, ja Lontoossa on lukuisia pastalaboratorioiksi kutsuttuja ravintoloita, joiden avokeittiöissä kokit tekevät tuorepastaa myös kotiin vietäväksi.

Pastan ihmeelliseen maailmaan lasketaan myös vermisellit, tteokbokkit, knöödelit ja nuudelit. Trendikkäimpiä ovatkin nyt hybridipastat, joissa eri ruokakulttuurien pastat ja kastikkeet menevät iloisesti sekaisin.

Trendigt just nu: Vad äter till exempel en klimatarian?

I januari-månads nummer av Glorian Ruoka & Viini bekantar man sig med aktuella mattrender. Enligt artikeln lägger den trendmedvetna bl a mera svamp på sin tallrik, bekantar sig med mat från Peru, samt minskar sin köttkonsumtion. I artikeln listar man följande fem trender:

1. KLIMATARIANENS DIET

Klimatarianen följer en diet, vilkens viktigaste uppgift är att få klimatförändringen att stanna upp. En klimatmedveten diet har fått fotfäste såväl på den internationella arenan, som på restaurangernas menyer i hemlandet. Hållbar utveckling och klimatmedvetenhet syns bl a hos den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn samt Blue Hill från New York. Bland de inhemska klimatmedvetna restaurangerna kan man nämna Nolla och Loop.

Från ekologiskt, till matsvinn och plastkrig; klimatförändringen är vid sidan om den vegetariska maten en av vår tids största och mest långvariga trender. År 2019 minskar klimatarianen speciellt sin konsumtion av rött kött, gynnar inhemska grönsaker, samt äter inhemsk fisk fångad på ett hållbart sätt.

2. GRILLA SOM GROTTMANNEN

Det mest genuina är nu trendigt. Stjärnkrogar från Saison i San Fransisco till Ekstedt i Stockholm har gått ett steg bakåt i tiden. Genom att tillreda maten på öppen eld får den en speciell konsistens och smak, något som man har svårt att uppnå med andra tillverkningsmetoder.

Som redskap utnyttjar denna trend allt från vajrar till kedjor. Ett lammlägg eller kålhuvud kan t ex grillas hängd i en vajer över öppen eld. Denna grillstil är speciellt populär i USA. Även Jamie Oliver har grottmansgrillningen på sin agenda.

3. SVAMPEN ÄR VÅRT NYA KÖTT

Umami eller en av de fem grundsmakerna beskrivs ofta som, förutom saltig och fyllig, som en köttig smak. Umami hittar man t ex i. parmesan, alger och kött. Våra skogar är fulla av läckerheter av umami-smak – dvs av svamp.

Numera använder man svampen i matlagning på samma sätt som kött. Det finns svampburgare, olika grillspett och stora stekta svampbiffar. Detta är ingen överraskning, ty förutom att svampen till sin smak påminner om kött, har den även en köttaktig konsistens. Även exotiska svampar såsom enoki- och shimeji-svamparna har numera hittat till våra breddgrader.

4. PERU-TRENDEN BUBBLAR

Peru har blivit Sydamerikas trendigaste matregion. Ett av de mest mångsidiga länder med tanke på biodiversiteten, lockar finsmakare från hela världen. Restauranger såsom Central, den japansk-peruansk Maido samt den legendariska Astrid & Gastro kommer varje år allt högre på listan av världens bästa restauranger.

Det peruanska köket är mångsidigt både med tanke på råvaror som tillverkningsmetoder. Pisco samt andra läckerheter från Anderna och Amazon har redan en längre tid funnits i Europa och även i Finland. I Helsingfors öppnade man förra hösten Cevicheria, som serverar den mest kända rätten från Peru, dvs ceviche gjord på rå fisk.

5. FRÅN PIZZA TILL PASTA

Den napolitanska pizzans revolution erövrade Finland för ett par år sedan, och numera är det lätt att finna denna världsberömda pizzan i Helsingfors. Som en fortsättning på pizzavågen fäster man nu vikt vid pastan. I Helsingfors-restauranger har gnoccher blivit en trend. T ex i London finns det restauranger som kallar sig pastalaboratorier, vars kockar gör färsk pasta även till take-away.

Till pasta kan man även räkna vermiceller, tteokbokkit, knödel och nudlar. Just nu är det mycket trendigt med en så kallad hybridpasta, i vilken man blandar pasta och sås från olika matkulturer.

BLOGIARKISTO /

BLOGGARKIV

UUSIMMAT KIRJOITUKSET /

DE NYASTE INLÄGGEN

SEURAA MINUA /

FÖLJ MIG:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
bottom of page